Oud-Hollandse spelletjes

Als je denkt aan Koningsdag, denk je aan Oud-Hollandse spelletjes. Doe zelf thuis Oud-Hollandse spelletjes, samen met de rest van jouw gezin. Aan wat voor spelletjes kun je denken? Wat dacht je van...

 • Blikgooien
  Spaar lege blikken en ga die mooi beplakken met oranje papier, stickers, wat jullie leuk vinden. Met cijfers erop voor de punten natuurlijk. De blikken stapel je op elkaar in een piramide en je gaat er van een afstandje zoveel mogelijk omgooien met een tennisbal of pittenzak, wat jij veilig vindt. Hartstikke leuk en gezellig om met je kids te doen!
 • Ezeltje prik
  Geef de ezel het hoofd van Willem-Alexander... of is dat niet aardig? Anders doe je geen ezel maar gewoon zijn hoofd en moeten de kinderen geblinddoekt een kroon op zijn hoofd prikken.
 • Koekhappen of spekhappen
  Een heerlijk Oudhollands Koningsdag spelletje. Je hangt stukken ontbijtkoek of spekjes aan een soort waslijn. De speler krijgt een blinddoek voor (gewoon een theedoek oprollen en vastbinden), loopt (al dan niet met aanwijzingen) naar de lijn en gaat smullen.
 • Sjoelen
  Hebben jullie toevallig een sjoelbak in huis? Goede gelegenheid om die weer eens tevoorschijn te toveren en met je gezin te kijken wie de meeste punten scoort.
 • Hinkelen - heb je stoepkrijt in huis? Dan kun je de leukste hinkelbanen maken - daarbij hoef je je niet te beperken tot alleen een paar blokken met cijfers. Je hoeft je trouwens ook niet te beperken tot hinkelen. Maak er een heel parcours van met gevarieerde opdrachten... houd er wel rekening mee dat je zelf ook meedoet hè...
 • Spijkerpoepen
  als er íets bij Scouting en Koningsdag hoort is hhet toch wel spijkerpoepen! Je hebt een fles, een grote spijker en een touw nodig. Kan trouwens ook met een potlood hoor, als je een spijker gevaarlijk vindt met kleine kinderen. Je bindt de spijker vast aan het touw en de andere kant van het touw gaat om de middel van de speler. De spijker hangt onder de billen naar beneden - de speler moet ervoor zorgen dat die in de fles terechtkomt. Altijd lachen!
 • Snoephappen 
  Een bak met water en op de bodem een snoepjes: weet je het nog van verjaardagsfeestjes vroeger? 
 • Zaklopen
  Is wel een van de meest bekende spelletjes die er zijn. Maar het blijft leuk om te doen.
 • Stelten of klossen lopen
  Heb je nog ergens stelten in de schuur staan? Heb je geen stelten? Het kan ook met blokken (klossen) hout met een touw eraan.
 • Eierrace
  Een lepel met een ei erop in jouw mond en dan een hindernisparcours afleggen.
 • Ring werpen
 • Boter kaas en eierenMaak een schema van drie bij drie en zoek twee verschillende soorten pionnen (elk 5). Wie heeft het eerste drie op een rij?
 • Slingerbak
  Hang iets zwaars aan een touwtje en hang dit een stukje boven de grond. Zet een aantal pionnen (of lege flessen) op de grond en probeer met het gewichtje aan het touwtje in één keer zoveel mogelijk pionnen of flessen om te gooien.
      30-60 minuten
         
      Buiten
         
      Sport & Spel
         
      Welpen (7-11 jaar)
         
      Scouts (11-15 jaar)

Deze website is door Scouting Nederland ontwikkeld. Alle activiteiten op de website zijn ook terug te vinden op activiteitenbank.scouting.nl.

Copyright © 2021 Scouting Nederland.

Beeldbellen
Soms is beeldbellen of chatten onderdeel van de activiteiten die we aanbieden. Let op dat het medium dat je gebruikt veilig is voor kinderen en jongeren. Houd je aan de gebruikersvoorwaarden van het platform, de geldende leeftijdsgrenzen, de privacyregels en heb oog voor sociale veiligheid.