Fierljeppen / polsstok verspringen

In de waterrijke gebieden van Nederland wordt al zeker duizend jaar de polsstok gebruikt om sloten over te steken. Zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok snel ingezet voor competities. Wie was in staat over de breedste kanalen te springen? Ook als het polsstokverspringen als sport wordt beoefend, wordt er meestal over water gesprongen, soms met een nat pak als gevolg. 

Het maken van een polsstokversprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een zo groot mogelijke afstand. De sprong begint met het maken van een korte sprint van circa 30 meter naar de polsstok, gevolgd door een goede sprong richting de stok (de insprong), het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een uitsprong aan de overkant te landen.

Je kunt twee dingen doen:

  1. Maak hier een mooie competitie van. Wie droog haalt de overkant van de sloot. Hilariteit al om en mogelijke promotie stunt om je groep op de kaart te zetten.
  2. Maak een lange wandeling door de weilanden, waarbij je alle slootjes met jouw polsstok oversteekt. Dat gaat vooral goed als er veel smalle weilanden zijn met veel slootjes daartussen.

Benodigd materiaal

  • Sloot van minimaal een meter breed.
  • Stevige lange stok van minimaal 4 meter.

Veiligheid

Zorg dat er waterschoenen gedragen wordt i.v.m. verborgen scherpe voorwerpen in het water.

 
0-30 minuten
Rond het water
Scouts (11-15 jaar)
Explorers (15-18 jaar)
Roverscouts (18-21 jaar)

Deze website is door Scouting Nederland ontwikkeld. Alle activiteiten op de website zijn ook terug te vinden op activiteitenbank.scouting.nl.

Copyright © 2021 Scouting Nederland.

Beeldbellen
Soms is beeldbellen of chatten onderdeel van de activiteiten die we aanbieden. Let op dat het medium dat je gebruikt veilig is voor kinderen en jongeren. Houd je aan de gebruikersvoorwaarden van het platform, de geldende leeftijdsgrenzen, de privacyregels en heb oog voor sociale veiligheid.